Kelime hangi dilden gelir?
Kelime, Arapçada “söylenen, söylenen söz” anlamına gelen كلمة (kelime) kelimesinden türetilmiştir.
Kibar hangi dilden?
Arapçada “en büyük, önde gelen” anlamına gelen kibār كِبار kelimesinden alınmış bir kelimedir ve kbr kökünden gelir.
Hangi kelime kökeni?
hangi – Nişanyan Sözlüğü. Türkiye Türkçesi kankı veya χankı, “hangi” kelimesinden türemiştir. Bu kelime, Eski Türkçe (sadece Oğuzca) kan veya χanı “ne, hangi” edatından ve Eski Türkçe +kI ekinden türemiştir.
Kök hangi dilden gelir?
Eski Türkçede “bitki kökü” anlamına gelen kök kelimesinden türemiştir.
Efendi hangi dilden Türkçeye geçti?
Bu çalışmalar, genel olarak kabul görmüş ancak kanıtlanması zor olan belirsiz gerçeklere ışık tutabilir. “Efendi” kelimesi bunun iyi bir örneğidir. Bu kelime Yunanca kökenlidir. Anadolu Selçukluları döneminde Bizans Yunancasından Türkçe-Türkçeye geçmiştir.
Lahana hangi dilden geçti?
Lahana – Nişanyan Sözlüğü. Lahana anlamına gelen Yunanca láχano λάχανο kelimesinden türemiştir. Bu kelime, “her türlü sebze” anlamına gelen eski Yunanca láχanon λάχανον kelimesinden türemiştir. Bu kelime, “kazmak, toprağı sürmek” anlamına gelen eski Yunanca laχaínō λαχαίνω fiilinden türemiş bir fiildir.
Düşman Türkçe kökenli mi?
Kökeni. Osmanlı Türkçesi دشمن (düşman) kelimesinden gelir. Osmanlı Türkçesi kelimesi Farsça دشمن (doşmen) kelimesinden ödünç alınmıştır.
Nezaket hangi dilden gelir?
Nezaket – Nişanyan Sözlük. Farsça nāzuk نازک “yumuşak” kelimesinden türemiştir.
Uğraş Türkçe mi?
Effort – Nişanyan Sözlüğü. Eski Türkçe uġraş fiilinden türemiştir – “bir araya gelmek, buluşmak”. Bu fiil, Eski Türkçe oġra- veya uġra- “itmek” fiilinden türemiştir ve Eski Türkçe +Iş- eki almıştır.
Nankör hangi dilde?
Nankör kelimesi Farsça nan “ekmek” ve kûr “kör” kelimelerinin birleşiminden gelir. İyiliği unutan ve iyiliği bilmeyen kişi anlamına gelir.
Mal hangi dilde?
Arapça kökenli olan “ware” kelimesi Türk Dil Kurumu sözlüğünde “mal” olarak açıklanmıştır. Ware, Arapça “metâ” kelimesinin çoğul halidir.
Liman hangi dilden Türkçeye geçti?
Kelime, “koy” veya “gemi barınağı” anlamına gelen eski Yunanca λιμένας (limenas) kelimesinden gelir. “Liman” kelimesi Türkçeye Yunancadan gelmiştir ve “gemi barınağı” anlamına gelir ve birçok Türkçe yer adında kullanılır.
Gelin kökü nedir?
Gelin – Nişanyan Sözlüğü. “Evlilik yoluyla eve alınan kadın” anlamına gelen Eski Türkçe “kelin” kelimesinden türemiştir. Bu kelime, Eski Türkçe kel- “gelmek” fiilinden türemiştir ve Eski Türkçe +In son eki almıştır.
Sakatat ismi nereden gelir?
Offal – Nişanyan Sözlüğü. Arapça saḳaṭāt kelimesinden ödünç alınmış bir kelimedir, bu kelime “dökülmeler, döküntüler” anlamına gelen sḳṭ kökünden gelir. Bu kelime, +āt son ekiyle Arapça saḳaṭ kelimesinin çoğuludur.
Tay ne demek Eski Türkçe?
Eski Türkçede “at çocuğu” anlamına gelen “tay” kelimesinden türemiştir.
Kelimenin kökeni nedir?
Bir kelimenin en eski, orijinal biçimi “Etymon” (τὸ ἔτυμον) (Türkçe telaffuzunda Etimon) olarak adlandırılır. Türkçede etimoloji terimi yalnızca bir bilime (“etimoloji”) atıfta bulunmaz, aynı zamanda bir kelimenin kökeni hakkında bilgi anlamına gelir ve bu bağlamda “kelime kökü” anlamına da gelir.
Palavra hangi dilden geçmiştir?
Bullshit – Nişanyan Sözlüğü. Ladino (Judeo-İspanyolca) “sözcük, konuşma” anlamına gelen “palavra” kelimesinden ödünç alınmış bir kelimedir. Bu kelime, aynı anlama gelen İspanyolca palabra kelimesinden türemiştir. Bu kelime, sembol, atasözü, özdeyiş, anlamlı kelime anlamına gelen Latince “parable” kelimesinden türemiştir.
Bu kelime hangi dilde?
Eski Türkçedeki bu kelimeden türemiştir.
Türkiye kelimesi hangi dilden gelir?
Bugün Türkiye Cumhuriyeti’nde kullanılan Türkiye ismi, Eski Fransızca Turquie kelimesinden türemiştir. Ortaçağ Latincesinde ise Turquia ve Turchia olarak adlandırılmıştır.