Baldwin teorisi nedir?
Baldwin etkisi (Baldwin evrimi veya ontogenetik evrim olarak da bilinir); Amerikalı psikolog James Mark Baldwin’in 1896’da “Evrimde Yeni Bir Faktör” adlı eserinde sunduğu “olası evrimsel süreçler” teorisidir. Eser, genel öğrenme yeteneği için özel bir seçilim mekanizmasının varlığını öngörür.
Gelişim psikolojisi kuramları nelerdir?
Freud’un psikoseksüel, Erikson’un psikososyal ve Piaget’nin bilişsel gelişim teorileri, insan gelişiminin farklı yönleriyle ilgilenen üç klasik teoridir. Davranışçı ve sosyal öğrenme teorileri ise, gelişimi dönemler halinde tartışmayan ancak gelişimsel değişikliklere ilişkin açıklamalar da sunan teorilerdir.
Dini yargı gelişimi teorisi kime ait?
Bu araştırma, Fritz K. Oser’in dini yargı teorisine ilişkin görüşlerini incelemeyi ve yorumlamayı amaçlamıştır. Oser, “dini yargı” adı verilen dini gelişim yönüne odaklanmaktadır. Teorisinde, zihinsel gelişim ve dini yargı konusunda bütüncül bir bakış açısını savunmaktadır.
Goldman teorisi nedir?
Goldman-Hodgkin-Katzl denklemi, daha çok Goldman denklemi olarak bilinir ve hücre zarı fizyolojisinde, hücre zarından geçen tüm iyonları hesaba katarak hücre zarı boyunca ters potansiyeli belirlemek için kullanılır.
4 Baldwin olayı nedir?
Baldwin cüzam hastasıydı ve bu nedenle “Cüzzamlı Kral” olarak adlandırıldı. Henüz 13 yaşındayken Kudüs Kralı ilan edildi ve hemen ardından 16 yaşındayken Montgisard Muharebesi’nde Eyyubileri yenmeyi başardı.
Yer teorisi nedir?
Yer teorisi, ses algımızın her bileşen frekansının baziler zar boyunca titreşimleri nerede oluşturduğuna bağlı olduğunu belirten bir işitme teorisidir. Yer teorisi, ses algımızın her bileşen frekansının baziler zar boyunca titreşimleri nerede oluşturduğuna bağlı olduğunu belirten bir işitme teorisidir.
Freud’un gelişim kuramları nelerdir?
Freud, tüm insan gelişimini belirleyen deneyimleri altı evreyle sınırlamıştır: oral dönem (0-2 yaş), anal dönem (2-4 yaş), fallik dönem (4-6 yaş), gizil dönem (6-12 yaş) ve genital dönem (ergenlik) (12-22 yaş).
Eric Erikson’un gelişim dönemleri nelerdir?
Erikson, hayatı sekiz döneme ayırır: güven ve güvensizlik (0-1 yaş), bağımsızlık ve utanç ve şüphecilik (2-3 yaş), inisiyatif ve suçluluk (4-6 yaş), başarı ve aşağılık duygusu (7-11 yaş), kimlik ve rol karmaşası (12-18 yaş), yalnızlık ve arkadaş edinme (19-26 yaş)Daha fazla makale…
Vygotsky kuramı nedir?
Rus psikolog Lev Semonovich Vygotsky’nin teorisi, kültür ve toplumun çocuğun bilişsel gelişimini sağlamada önemli bir rol oynadığını belirtir. Vygotsky’ye göre bilişsel gelişimin kaynağı, kişisel psikolojik süreçlerden önce insanlar ve kültür arasındaki etkileşimde yatmaktadır.
Piaget kuramı nedir?
Piaget Kuramı; Biliş, eylemlerin anlaşılması, yorumlanması ve öğrenilmesini sağlayan zihinsel faaliyetlerin genel adıdır. Biliş, insanların kendilerini ve çevrelerini anlamalarını/yorumlamalarını ve öğrenmelerini sağlayan zihinsel faaliyetleri tanımlayan bir kavramdır.
Sezgisel düşünme nedir Piaget?
Sezgisel dönem (4-7 yaş) Bu dönemde çocuklar çok meraklı olurlar ve her şey hakkında çok fazla soru sorarlar. Her şeyin neden ve nasıl olduğu konusunda bilgi edinmeye çalışırlar. Piaget bu döneme sezgisel dönem adını vermiştir çünkü çocuklar bu dönemde çok fazla bilgi edinirler ancak bunları nasıl edindikleri konusunda net değillerdir.
Kohlberg ahlak kuramı nedir?
Kohlberg’e göre ahlak, doğru-haksız, doğru-yanlış, iyi-kötü konularına ilişkin bilinçli yargıda bulunma ve karar verme ve bu karara uygun davranmayı içeren bilişsel bir yapıdır.
Goldman Hodgkin katz eşitliği nedir?
Goldman-Hodgkin-Katz akış denklemi (veya GHK akış denklemi veya GHK akım yoğunluğu denklemi), iyonların hücre zarı boyunca akışını, transmembran potansiyelinin ve hücrenin içindeki ve dışındaki iyon konsantrasyonlarının bir fonksiyonu olarak tanımlar. Goldman-Hodgkin-Katz akış denklemi (veya GHK akış denklemi veya GHK akım yoğunluğu denklemi), iyonların hücre zarı boyunca akışını, transmembran potansiyelinin ve hücrenin içindeki ve dışındaki iyon konsantrasyonlarının bir fonksiyonu olarak tanımlar.
İnanç gelişimi nedir?
“İnanç gelişimi belirli bir inanç veya dinle ilgili değil, insan etkinliği olarak anlam bulma ve yaratmanın gelişimsel süreçleriyle ilgilidir.” (Fowler, Nipkow, Schweitzer, 1991, s.
Olumsuz dini başa çıkma nedir?
Olumsuz dinî başa çıkma ise bireyin “Allah’ın kendisine olanlardan dolayı onu cezalandırdığını düşünmesi, Allah’ın sevgisinden ve merhametinden umudunu kesmesi ve din kardeşlerine öfkelenmesi” şeklinde değerlendirilmiştir.
İnanç gelişimi nedir?
“İnanç gelişimi belirli bir inanç veya dinle ilgili değil, insan etkinliği olarak anlam bulma ve yaratmanın gelişimsel süreçleriyle ilgilidir.” (Fowler, Nipkow, Schweitzer, 1991, s.
Dini gelişim ne demek?
Dini gelişim, ilahi eğilimlerin ve çevresel faktörlerin etkisi altında gelişen dinamik bir süreçtir. İslam dini, dini gelişim olgusunu yalnızca dini bir bakış açısıyla değil, aynı zamanda insanileştirme bakış açısıyla da ele alır. Öte yandan ilahi eğilim, herhangi bir rehberlik veya etkileşim olmaksızın yalnızca ilkel bir dini gelişimi ortaya koyar.